preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Petar Zrinski" Jalžabet

Login
Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 

      UPISI U SREDNJE ŠKOLE

  

  

Anketa
Voliš li boraviti u školi?
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Terenska nastava

Terenska nastava - povijest i informatika

Dana 4. 10. 2013. učenici 6. a, 6. b i 7. a razreda bili su na cjelodnevnoj terenskoj nastavi u Zagrebu i na Medvednici u pratnji profesora Milivoja Dretara, Aleksandre Kmetić i Draženke Kućar. Tema terenske nastave bila je "Petar Zrinski i njegovo doba", a cilj je bio proširiti svoje znanje o životu Petra Zrinskog, po kojemu naša škola nosi ime te snimiti materijale za izradu filma na temelju svega viđenog i naučenog.

Učenici su posjetili grob Petra Zrinskog u Zagrebačkoj katedrali te Hrvatski povijesni muzej - gdje su prisustvovali radionici o Zrinskima i Frankopanima i pogledali izložbu predmeta s potonulog broda iz 16. stoljeća koji su pronađeni u moru kod hrvatskog otoka Gnalić. Nakog toga posjetili su Hrvatski državni arhiv gdje su upoznali povijest ustanove i način rada arhiva. Na kraju su bili na Medvednici gdje su se spustili 5 metara pod zemlju i upoznali težak život i rad srednjovjekovnih rudara - kopača srebra. Rudnik Zrinski prvi je srednjovjekovni rudnik uređen za turističko posjećivanje, a ime nosi po Petru Zrinskom, čija je obitelj stoljećima bila vlasnik mnogih posjeda u Hrvatskoj. 

 

 Terenska nastava – biologija

Dana 27. siječnja učenici 7. a i 7. b razreda u dogovoru sa učiteljicom Irenom Bračko – Marčec otišli su na terensku nastavu iz biologije. Posjetili su Entomološki muzej u Varaždinu. Na početku razgledavanja učenici su imali predavanje o životu kukaca. Nakon predavanja obišli su muzejski postav „ Svijet kukaca“ . S mnogo novog iskustva i znanja vratili su se u školu u pratnji učiteljica Irene Bračko – Marčec i Karoline Balog.Kristina Pintarić

 

Vjeronauk - terenska nastava

Već nekoliko uzastopnih godina u Hrvatskoj se organizira natjecanje iz vjeronauka poznato pod nazivom Vjeronaučna olimpijada za osnovne i srednje škole. Ove godine, tema jesu Grkokatolici jer se u Hrvatskoj obilježava 400. obljetnica postojanja marčanske unije i grkokatolika. Naši vjeroučenici počeli su proučavati građu za olimpijadu, no kako bi lakše shvatili ono što uče, vjeroučenici su posjetili Križevce zajedno sa učenicima OŠ Trnovec, iz Kučana, Šemovca i 5. OŠ Varaždin i njihovim vjeroučiteljicama.  Križevci su sjedište grkokatoličke Križevačke eparhije gdje stoluje biskup Nikola Kekić. Posjetili smo grkokatoličku katedralu gdje nas je dočekala č.s. Zinovija, bazilijanka, i govorila o vjeri grkokatolika: „Grkokatolici i rimokatolici imaju istu vjeru, samo je na drukčiji način pokazuju.“ što znači, da su grkokatolici zadržali stari istočni obred i liturgiju. Posjetili smo i crkvu sv. Marka u Križevcima. Na terenskoj nastavi sudjelovali su: Sara Sajko, Nikolina Slavin, Renato Pirin iz 8. b razreda, i Petra Sirovec, Marta Gašparić i Mateja Premužić iz 7. a razreda s vjeroučiteljicom Karolinom Balog.

 

    

 

 

Mladi medicinari o problemima adolescenata na satu razrednika

 

Problemi mladih školaraca

Učenici 8. razreda OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet ugostili su na svojim satovima razrednika maturantice iz Medicinske škole iz Varaždina koje su im povodom Dana medicinskih sestara održale zanimljivo predavanje „Devijacije u ponašanju mladih školaraca“. Zanimljiva prezentacija obuhvatila je prikaz problema i najčešćih pitanja mladih vezana za ovisnosti o alkoholu, cigaretama i drogama te spolnosti. Predavanje je izazvalo veliki interes pa su mlade medicinske sestre Tea Hunjadi i Nikolina Huzjak predvođene mentoricom Nevenkom Čretni u savršenoj atmosferi prezentirale svoja saznanja o posljedicama konzumacije opijata, oštećenjima organizma uslijed prekomjerne uporabe i nasljednim bolestima. Osmaši su svoja anonimna pitanja mogli ranije postaviti elektronskim putem, tako da su se u drugom dijelu predavanja koncentrirali na odgovore. Najviše je pitanja bilo vezano za spolnost i seksualnost poput: kada prvi put do ginekologa, kome se mogu obratiti dečki u slučaju problema, kako održavati higijenu intimnih mjesta, kada mladi prvi puta stupaju u odnose, što je promiskuitet, koja su kontracepcijska sredstva najsigurnija. Svakako da i među mladima još ima tabu tema i uvijek će ih i biti, no bolje je porazgovarati o nekim problemima, nego se kasnije s njima suočavati. Danas mladi odrastaju ranije i rizičnije se ponašaju pa ipak im je neugodno popričati s roditeljima ili nastavnicima. Zato nam je drago da možemo prenijeti svoja saznanja, a na taj način i prezentirati našu Školu. Djevojke su se već počele spremati za maturu, ali na moj poziv su odmah prihvatile gostovanje u školi u Jalžabetu s kojom imamo odličnu suradnju, rekla je nastavnica Nevenka Čretni, mentorica medicinskih sestara i tehničara. Rad u opuštenoj atmosferi, druženje s vršnjacima, razmjena znanja, vanučionična nastava pozitivno djeluju na učenike. Medicinska škola Varaždin je jedna od najboljih i najpopularnijih škola u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a međusobni istraživački projekti i predavanja se odlično uklapaju u rad osnovne škole. Poslije predavanja upriličeno je malo druženje u školskoj knjižnici, a gošće su se razveselile poklonima Školske zadruge „Elizabeta“. I odmah je pao dogovor za sljedeće gostovanje.

        

1. Nikolina i Tea govore o problemima       2. Osmaši su pažljivo saslušali cijelo predavanje 

2 Osmaši su pažljivo saslušali cijelo predavanje 2 Osmaši su pažljivo saslušali cijelo predavanje                  3. Bilo je zanimljivih pa i smiješnih pitanja 

 
preskoči na navigaciju