preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Petar Zrinski" Jalžabet

Login
Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 

      UPISI U SREDNJE ŠKOLE

  

  

Anketa
Voliš li boraviti u školi?
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
 

Posjet Udruzi „Sunce“

Učenici naše škole posjetili su u petak, 28. ožujka Udrugu „Sunce“ u Globočecu. Posjet je organiziran kao dio projekta Tulum s(l)ova, kojim se promiče čitanje iz užitka u ustanovama, udrugama, poduzećima i javnim mjestima kako bi se u školi i lokalnoj zajednici pokušala izgraditi naklonost prema čitanju. Učenici su bili u pratnji učiteljice Ivančice Magić i Kristine Jug. U „Kući Sunca“ su upoznali osobe s invaliditetom i mentalnom retardacijom. Naši učenici razveselili su sve prisutne svojim posjetom i nastupom. Naime, učenici dramske grupe izveli su predstavu Crvenkapica, a učenici knjižničarske grupe plesali su na pjesmu „Get Lucky“ te su čitali humoristične tekstove. Vratili smo se u školu sretni jer smo nekome uljepšali dan i izmamili osmijeh na lice.

 

Snimili smo radijsku emisiju

U stvaranju radijske emisije "Šlingani radio" sudjelovale su učenice 8. a razreda: Monika Sirovec, Gabrijela Šamarija, Anamarija Matečko i Antonija Modrić, uz mentorstvo učiteljice hrvatskog jezika Kristine Magić te uz pomoć jedog novinara s radija "Sjeverozapad".

Emisiju možete poslušati u priloženom dokumentu pri dnu ove stranice!

 

Proslavili smo maškare

Jučerašnji dan bio je zasigurno najveseliji i najluđi dan u godini. Učenici su jedva dočekali da stave na sebe najzanimljiviju  masku i da barem na jedan dan budu netko drugi. Pridružili su im se i učitelji, koji su svojim maskama  nasmijali djecu. Veselje i druženje nastavilo se pod 6. satom u dvorani. Svaki razred imao je zadatak pripremiti nastup ili koreografiju u skladu sa svojom maskom.  Među okupljenima mogli smo pronaći razne zanimljive maske: plesače, pjevače, nogometaše, navijače, farmere, mladence, uzvanike na svadbi, svećenike, redovnice, odvjetnike, policajce, mačke... No, kakve bi to bile maškare, a da se taj dan ne nagrade najbolje maske? Pobjednik ovogodišnjih maškara je 5. a razred koji je svojim kaubojskim plesom oduševio sve prisutne. Čestitamo pobjednicima!

K.M.

Proslava Valentinova u našoj školi

Sv. Valentin pokucao je u petak, 14. veljače i na naša vrata. Kakvo bi to bilo Valentinovo bez pisanja i čitanja ljubavne poezije? Stoga su naši učenici odlučili da će osjećaje prema svojim simpatijama izraziti na najlakši, ali i najljepši način, preko pjesme. Neki su se zaista potrudili, te su napisali pjesmu i njome sudjelovali u natječaju za najljepšu ljubavnu pjesmu. Prema odluci našeg stručnog žirija najljepše ljubavne stihove u predmetnoj nastavi napisala je učenica Barbara Petric, na drugom mjestu bila je učenica Anamarija Matečko, dok je treće mjesto ostvarila učenica Antonija Novosel. Ove su godine učenice razredne nastave pokazale kako se već sada odlično snalaze u pisanju ljubavnih stihova. Prvo su mjesto ostvarile učenice Elena Gluhak iz PŠ Kelemen i Lea Kečak. Drugo mjesto ostvarila je učenica Lorena Sreček, također iz PŠ Kelemen, dok su na trećem mjestu bile učenice Tea Balažinec i Ines Hižak. Čestitamo našim pobjednicama! Kako biste mogli uživati u čitanju njihovih ljubavnih pjesama, objavit ćemo ih na web stranici naše škole.  

 

Proslavili završetak prvoga polugodišta

Učenici, učitelji i ostali djelatnici naše škole proslavili su u petak, 20. 12., završetak prvoga polugodišta. Članovi dramske družine, pod vodstvom prof. Kristine Jug, izveli su predstavu o Božiću, za koju je tekst napisala Anamarija Šest, učenica 5. b razreda. Predstava nas je potaknula na razmišljanje kako je ovo božićno vrijeme idealno za ispravljanje svih pogrešaka, te pravi trenutak za pružanje ljubavi i dobrote bližnjima...

Ravnateljica naše škole, gospođa Vesna Vuković, poželjela je svim učenicima i učiteljima radosne zimske praznike te mnogo zdravlja, ljubavi i uspjeha u 2014. godini. Učenicima su podijeljena izvješća s ocjenama, nakon čega su svi otišli na zasluženi odmor.

 

Terenska nastava u Zagrebu

U petak, 15. 11. 2013. učenici 8.a, 8.b, 6.b i 7.a razreda bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu. U sklopu terenske nastave iz hrvatskoga jezika, engleskoga jezika i tehničke kulture posjetili su Interliber, Tehnički muzej te Arena centar. U Tehničkom muzeju vidjeli su izume Nikole Tesle i drugih znanstvenika, prošli su kroz rudnik te saznali kako je nekad bio težak posao rudara. Vidjeli su prve bicikle, motocikle, avione, lokomotive itd. Učenicima se najviše svidio planetarij u kojem se pomoću specijalno konstruiranog projektora prikazuje izgled zvjezdanog neba. Na međunarodnom sajmu knjiga i učila, Interliberu, proveli su većinu vremena i imali mogućnost kupovanja knjiga po nižim cijenama, dok su pojedini učenici uživali u predstavi „Debela“. U Arena centru su također imali mnogo slobodnog vremena za druženje i kupovinu. U pratnji učenika bili su učitelji Ivančica Magić, Vlatka Peharda, Kristina Magić, Zlatko Horvat te Marjana Boršćak-Sudec.

Gabrijela Šamarija, 8.a

 

Projekt „Tulum s(l)ova“ okupio zaljubljenike u čitanje

Učenici  OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet  sudjelovali su u petak, 25. 10. u projektu zanimljivog imena „Tulum s(l)ova“.  Riječ je o projektu kojim se promiče čitanje iz užitka u ustanovama, udrugama, poduzećima i javnim mjestima kako bi se u školi i lokalnoj zajednici pokušala izgraditi naklonost prema čitanju. Ovaj noćni čitateljski susret okupio je velik broj učenika koji su uživali u pravom tulumu, samo što se na ovom tulumu zabavljalo čitajući lektirna djela, pjevajući najdraže glazbene hitove i plešući uz zvukove gitare. Druženje se nastavilo kada su učenici OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet, kontaktirajući skypom, provjerili kakvo je ozračje na „Tulumu s(l)ova“  u OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija. Uz grickalice i film „Zagonetni dječak“ završili smo naše prvo sudjelovanje u projektu „Tulum s(l)ova“. Voditeljica ovog projekta u našoj školi, knjižničarka Ivančica Magić, sretna je što je imala mogućnost sudjelovati s učenicima u ovom projektu, jer je on zaista dokazao da čitanje ne mora nužno biti dosadno.

K.M.

 

Učenici naše Škole obilježili Dane kruha

Učenici naše Škole obilježili su u petak, 11. 10. Dane kruha. Pripremili su prigodan program koji je bio ispunjen pjesmom, recitacijom i predstavom naše Dramske družine. Članovi Maloga zbora uljepšali su nam dan otpjevavši nekoliko pjesama, a učenice Anamarija Matečko i Antonija Modrić istražile su povijest kruha i upoznale nas s različitim vrstama kruha i peciva. Budući da je ovih dana sve u znaku „kruha", članovi Dramske družine pripremili su igrokaz koji je govorio o čaroliji nastajanja kruha. Hodnicima naše Škole širio se miris svježe pečenih pekarskih proizvoda i kolača, dok su stolovi bili ukrašeni jesenskim plodovima. Učenici su se razveselili kada je povjerenstvo nagradilo najljepši kruh i kolač. Ravnateljica naše Škole, gospođa Vesna Vuković, ovom je prigodom zahvalila Bogu na plodovima zemlje koje nam je podario. Svećenik Josip Vidović istaknuo je kako nas kruh okuplja za stolom te nas svakodnevno blagovanje kruha potiče na zajedništvo. Zahvalili smo dragom Bogu što imamo priliku svakodnevno blagovati kruh sa svojom obitelji.

K.M.

 

Zakoračili u novu školsku godinu

Učenici, učitelji i ostali djelatnici naše škole s veseljem su dočekali početak nove školske godine. Najveće oduševljenje, kao i uzbuđenje, moglo se primijetiti kod prvašića i petaša koji su pažljivo slušali upute svojih razrednika. Nova školska godina započela je uz pjesmu i recitacije učenika nižih razreda. Ravnateljica naše škole, gospođa Vesna Vuković, uputila je prvašićima i petašima riječi ohrabrenja, dok  je ostalim učenicima i učiteljima zaželjela mnogo uspjeha u novoj školskoj godini. Učenici, učitelji i ostali djelatnici naše škole s veseljem su dočekali početak nove školske godine. Najveće oduševljenje, kao i uzbuđenje, moglo se primijetiti kod prvašića i petaša koji su pažljivo slušali upute svojih razrednika. Nova školska godina započela je uz pjesmu i recitacije učenika nižih razreda. Ravnateljica naše škole, gospođa Vesna Vuković, uputila je prvašićima i petašima riječi ohrabrenja, dok  je ostalim učenicima i učiteljima zaželjela mnogo uspjeha u novoj školskoj godini.

 

Povodom Dana škole predstavljen projekt „Naša škola kroz prošlost“ te održano sportsko druženje

Povodom Dana škole, u ponedjeljak, 29. 04. u OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet predstavljen je projekt pod nazivom „Naša škola kroz prošlost“. U projektu su sudjelovali učenici od 5. do 8. razreda. Istraživali su kako je nekad izgledala škola, što se učilo, kako su se odijevali učenici te što su jeli. Ovom prigodom sakupljali su stare knjige, bilježnice i fotografije. Učenici su razgovarali sa svojim bakama, djedovima, prabakama i pradjedovima  te su istražili kako je nekad bilo u školi. Povijesna grupa pripremila je prezentaciju o OŠ „Petar Zrinski“ kroz povijest, pogledali smo film o Jalžabetu, snimljen 1961. godine, a novinarska grupa prikazala je snimku intervjua s poznatim književnikom iz Jalžabeta,  Marijanom Horvatom. Zbog velike ljubavi koju osjeća prema svojem rodnom, jalžabetskom kraju poklonio je OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet dio svog književnog opusa. U ovom projektu sudjelovale su i gošće, učiteljice u mirovini, koje su s prisutnima podijelile sjećanja iz školskog života. Uslijedila je izložba starih fotografija, knjiga i raznih predmeta iz povijesti škole te ostavštine književnika Marijana Horvata. Imali smo priliku osjetiti okuse prošlosti kušajući ukusne „zlevke“. Dan škole obilježen je i u utorak, 30. 04. u PŠ Kelemen kada su učenici, zajedno sa svojim učiteljima, uživali u sportskom druženju.

K.M.

 

Učenici OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet predstavili projekt „Sevski svati“

Učenici OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet predstavili su u četvrtak, 21. ožujka 2013. projekt  pod nazivom „Sevski svati“. Odaziv posjetitelja bio je velik, a prisutni su uživali u pravom svadbenom ugođaju.  Učenici nižih razreda pripremili su, zajedno sa svojim učiteljicama, predstavu kojom su nas upoznali s nekadašnjim svadbenim običajima u jalžabetskom kraju. Svi okupljeni imali su priliku vidjeti  da se hrana nekada za svadbu pripremala kod kuće, a vjenčanicu su šivale iskusne švelje. Mladoženja je u pratnji svadbene povorke došao po mladenku te su krenuli u crkvu na vjenčanje. Nakon vjenčanja slijedilo je slavlje, koje je potrajalo dva dana. Najprije se slavilo kod mladenke, a zatim u kući mladoženje.  Nakon što su učenici izveli svoju predstavu, ravnateljica naše škole Vesna Vuković  zahvalila je svima koji su pomogli u ostvarenju ovog projekta. Njime se potaknulo djecu, ali i odrasle da nikad ne zaborave starinske običaje, koji su krasili živote njihovih roditelja, djedova i baka.

K. M.

 

TREĆE MJESTO NA DRŽAVNOM

Ove je godine, od 2. do 4. svibnja, u Poreču održano Državno natjecanje iz gimnastike.

Drugog dana natjecanja u prostorijama Sportskog centra Brajde (Rijeka) nastupilo je pet ekipa regionalnog natjecanja među kojima je bila i naša, već poznata ekipa (regija Sjever – Jalžabet), s prof. Sudecom na čelu.

Konkurencija je bila jaka – regija Istok (Požega), regija Centar (Petrinja), regija Zapad (Rijeka) te regija Jug (Korčula).

Davor Filipašić, Matija Magić, Danijel Šmrček, Robert Pačalat i Aleksandar Balažinec svoju spretnost pokazali su u vježbama na tlu, ručama, preči te preskoku.

Među prve tri najbolje škole u državi opet je plasirana i Osnovna škola „Petar Zrinski“. Prvo mjesto osvojila je Osnovna škola „Brajda“ Rijeka, drugo Osnovna škola Julija Kempfa Požega i treće „Petar Zrinski“ Jalžabet.

Petrinja i Blato iz Korčule našli su se na 4. i 5. mjestu.

Našim dečkima čestitamo na ponovno osvojenom vrhunskom mjestu te im želimo da i dalje postižu takve rezultate.

 

Elizabeta Jurašković

 

 

Maškare 2012.

U utorak, 21. veljače, učenici su proslavili maškare. Za vrijeme 5. i 6. sata u Školi su se održale karaoke i izbor za najljepšu masku. U karaokama je pobijedila učenica Gabrijela Šamarija s pjesmom «I will always love you». Na izboru za najljepšu masku pobijedila je učenica Jana Bais, a drugo mjesto su osvojili učenici 1. razreda: Karlo Oršić i Sara Tumpić. Nakon prigodnog programa, učenici nižih razreda su otišli kući, a učenici viših razreda su nastavili s nastavom.

 

Marta Marković, 8. a

 

Sveti Nikola u našoj školi

U utorak, 6. prosinca OŠ «Petar Zrinski» Jalžabet proslavila je svetog Nikolu. Učenici nižih razreda su otpjevali nekoliko pjesama te izveli recitacije. Zatim je stigao sveti Nikola koji je učenicima nižih razreda podijelio darove, dok su učenici viših razreda otišli u razrede gdje su dobili svoje poklone.

Marta Marković, 8. a

 

Sjećanje na Domovinski rat u našem kraju

U ponedjeljak, 31. listopada učitelj Milivoj Dretar i povijesna skupina pripremili su dokumentarni  film o Domovinskom ratu u Varaždinskoj županiji. Nakon odgledanog filma, predsjednici svakog razreda (od 5. - 8.) otišli su zajedno sa svojim razrednicima položiti cvijeće na grob branitelju Ivanu Hrušku i bivšim učiteljima naše škole.

Marta Marković, 8. a

 

Obilježeni Dani kruha u crkvi sv. Elizabete Ugarske

Učenici naše škole su u nedjelju 9. listopada povodom obilježavanja Dana kruha prisustvovali svetoj misi  u crkvi sv. Elizabete Ugarske. Učenici i Udruge žena donijeli su kruh i kolače. Ispred oltara su bili izloženi plodovi zemlje.
Slavlje je uveličao dječji pjevački zbor. Ljudi su se poslije mise počastili kolačima te okrijepili pićem.

 

Marta Marković, Elizabeta Jurašković - 8. a 

 

Dani kajkavke riječi Zlatar 2011. – ZBOR MALIH PJESNIKA 

U subotu, 24. rujna 2011. održan je program kulturnih priredaba Dani kajkavske riječi u Zlataru. U okviru tog programa održao se završeni natječaj, ovogodišnji, 42. Zbor malih pjesnika na kojem je sudjelovala i naša škola. Ove godine na natječaj je prispjelo velik broj pjesama, točnije 431 pjesma. Ocjenjivački sud u sasatavu: prof. Željka Horvat-Vukelja, dr. Joža Skok, dr. Ivo Kalinski i prof. Borna Lulić, odabrao je 50 pjesama za izvođenje na priredbi i tiskanje u zbirci Zbora. Među odabranima su i stihovi učenice iz naše škole Marijane Pređak iz 6. razreda. Njezina voditeljica bila je prof. Kristina Jug. Čestitamo im na velikom uspjehu  

K. M.

 

Olimpijski dan

U ponedjeljak, 12. rujna, OŠ ,,Petar Zrinski,, Jalžabet  obilježila je Olimpijski dan. Organizator događanja bio je profesor tjelesne i zdravstvene kulture Ante Sudec. Gosti ovogodišnjeg Olimpijskog dana bili su plesači iz Plesnog studija ,,Takt,,. Ples je predvodila plesačica Kristina Kliček. U pratnji glavne plesačice bio je mladi plesni par koji je pokazao svoje plesno umijeće otplesavši nekoliko plesova. Nakon toga svi učenicu odabrali su svoj par i s veseljem pokušali naučiti prve korake engleskog valcera i polke. Nakon kratkog vremena učenici su uspješno usvojili plesne korake i lijepo se zabavili. U rasplesanom raspoloženju završio je i ovogodišnji Olimpijski dan koji je učenicima pružio priliku da nauče pokoji ples i usput se dobro zabave.

Helena Borščak, 6. b

 

Početak nove školske godine!!!

U ponedjeljak, 5. rujna, svi smo se okupili u školi zbog početka nove školske godine. Bilo je prekrasno. Neki su u školu došli s osmijehom na licu, dok se drugi i nisu toliko veselili. U školu su nam stigli i naši mali prvašići. Oh, kako su bili slatki! Svi su bili uzbuđeni zbog prvog dana škole. Petaši su im priredili predivnu dobrodošlicu. Na zidu je pisalo:"Dobro došli prvašići." Učenici petog razreda su nam otpjevali nekoliko pjesmica i zabavljali nas uz smiješne recitacije i igrokaze. Bili su fantastični. Nakon toga su prvašići krenuli upoznati svoj razred. Mi smo također otišli u svoje učionice po raspored sati za nadolazeću školsku godinu. Tako je prošao naš prvi dan škole!
 
Lana Holi, 6. b 

 

 

OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet obilježila Projektni dan temom „Europska unija i mi“

U ponedjeljak, 9. svibnja 2011. godine u OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet obilježen je Projektni dan na temu „Europska unija i mi“. Stigavši u školu, učenici i djeca iz vrtića započeli su s radom od ranih jutarnjih sati u svojim radionicama kojih je bilo dvanaest. Neki od njih poželjeli su naučiti izraditi eko kuću ili šešir sa znamenitostima europskih država, upoznati kostimografiju starogrčkog i Shakespearovog theatra, izraditi društvenu igru prikazavši Ujedinjeno Kraljevstvo, upoznati Italiju te naučiti izraditi pizzu od pravog pizze majstora. Izrađivali su zastave članica EU te kartu EU, glinom prikazali Europu, upoznali glazbu Europe, Češku Republiku te koje su sličnosti i razlike u vokabularu članica EU, dok su djeca iz vrtića imala prilike upoznati Portugal. 

   Radionice su imali priliku pogledati gosti Projektnog dana:veleposlanik Republike Češke Karel Kühnl te djelatnica Veleposlanstva Republike Češke Jindra Mala. Veleposlanik je iznio dosadašnje iskustvo Republike Češke u EU te bio oduševljen radom djece u radionicama i njihovim znanjem o EU koje su pokazali tijekom toga dana. Bila je to ujedno i  prilika da se Veleposlanika  zamoli za posredovanje u suradnji OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet sa nekom češkom školom.

Također smo se nasmijali pogledavši predstavu Shakespearov teatar na kajkavski način koju su izveli učenici dramske družine OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet. Projektni dan završio je parlaonicom „Europska unija - da ili ne?“ u kojoj su sudjelovali učenici 8. razreda iznijevši svoje stavove za ili protiv EU.

K. M. 

 

Gimnastičari OŠ «Petar Zrinski» Jalžabet prvi na poluzavršnom natjecanju - skupina Sjever

 

Poluzavršno natjecanje u sportskoj gimnastici za dječake (ekipno), za skupinu Sjever održano je 12. travnja 2011. godine u Nacionalnom gimnastičkom centru «Aton» u Nedelišću.

Na poluzavršnom natjecanju skupine Sjever sudjelovale su tri ekipe. Međimursku županiju predstavljala je OŠ Selnica, predstavnik Koprivničko-križevačke županije bila je OŠ Sokolovac, Varaždinsku županiju predstavljali su gimnastičari iz OŠ «Petar Zrinski» Jalžabet dok se predstavnici Virovitičko-podravske županije nisu odazvali natjecanju. Mladi gimnastičari OŠ «Petar Zrinski» Jalžabet osvojili su prvo mjesto i time se plasirali na državno natjecanje koje će se ove godine održati u Splitu. Njihovu ekipu gimnastičara predstavljali su učenici: Davor Filipašić i Matija Magić iz 7. razreda, Karlo Cesarec iz 5. razreda te Danijel Šmrček i Robert Pačalat iz 4. razreda. Pripremao ih je njihov mentor Ante Sudec, prof. tjelesne i zdravstvene kulture. Priznanje i pehare uručio im je naš poznati, srebrni olimpijac Filip Ude. Natjecanje je organizirao Školski športski savez Varaždinske županije u suradnji sa GK «Marijan Zadravec - Macan» iz Čakovca.

K. M. 

 

Priloženi dokumenti:
RADIJSKA EMISIJA- LIDRANO.mp3

preskoči na navigaciju