preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Petar Zrinski" Jalžabet

Login
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 

      UPISI U SREDNJE ŠKOLE

   

Dragi osmaši,
slijedi poveznica na Odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_05_55_1107.html

  

Anketa
Voliš li boraviti u školi?
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
U SPOMEN
Autor: Draženka Kućar, 6. 11. 2019.

Tužna vijest da je preminuo profesor Marijan Horvat duboko je potresla učenike i učitelje Osnovne škole „Petar Zrinski“ Jalžabet.

Marijan Horvat naš je autentični zavičajni književnik – pjesnik, novelist i romanopisac. Iako rođen u Jalžabetu 1932. godine, zamalo cijeli radni i životni vijek proveo je u Koprivnici i Podravini. U Jalžabetu je polazio i osnovnu školu. Nižu gimnaziju polazio je u Varaždinu, učiteljsku školu u Čakovcu. Studirao je i diplomirao pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu...


Radio je u školama u Rujevcu (Dvor na Uni), Kunovcu, Hlebinama i Virju te kao školski inspektor i ravnatelj školstva u Koprivnici. Za unapređenje pedagoške teorije i prakse nagrađen je Republičkom nagradom “Ivan Filipović”, a za rad na promicanju kulture i Nagradom grada Koprivnice. Književnim radom bavio se od mladosti, a radove je objavljivao u novinama, časopisima, zbornicima i dr.  Objavio je deset knjiga poezije, dvije knjige novela i dva romana – “Karolina Suhodolska”, s tematikom događaja prvih godina nakon Drugog svjetskog rata i “Ahasver” koji obrađuje građu iz obiteljskog života, a ponajviše se bavi sukobima pojedinca i obitelji u svjetlu obiteljske etike, njezinim kršenjem i težinom krivnje. Poeziju piše na književnom standardu i kajkavskom dijalektu. Odlikuje se muzikalnošću pa su za njom posezali istaknuti hrvatski skladatelji ozbiljne glazbe. Na njegove stihove skladali su Rudolf Matz, Ivo Lhotka Kalinski, Miroslav Miletić, Fran Šojat, a brojne skladbe učinio je Varaždinac Stjepan Mikac. Surađivao je i na ostvarivanju glazbeno-scenskih djela, od kojih valja spomenuti kantatu “Čez jogenj k slobodi” te operu “Karolina Suhodolska” koju je skladao istaknuti hrvatski skladatelj Miroslav Miletić po njegovom istoimenom romanu.

Sve svoje aktivnosti i životnu snagu crpio je iz neizmjerne ljubavi prema  rodnom Jalžabetu kojeg je zadužio velikom plemenitošću i dobrotom. Svojom osobnošću samozatajnog, strpljivog i blagog čovjeka, te njegov plemenit i dragi lik ostat će u sjećanju svima s kojima je živio, radio i susretao se. Za njim ostaju njegova vrijedna djela koja ponosno čuvamo u našoj knjižnici za sadašnje i buduće generacije učenika.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju